Feltet i Solør-Odal (Roverud, Kongsvinger) ble anlagt våren 2017 på et pakkefelt fra et tidligere prosjekt (Agropro). Pakkeskader (under pløyedybden) som kan ha oppstått etter f.eks. en fuktig innhøstingsperiode er ofte vanskelig å løse opp. Mekanisk jordløsning er kostbart (diesel+ arbeid) og kan gi dårlig resultater som f.eks. mer jordpakking. Målet med forsøket er derfor å undersøke om de påviste pakkeskadene kan løses opp med hjelp av planterøtter (biologisk jordløsning, «biodrilling»). Det dyrkes både bygg, rybs og luserne i vekstskiftet, og omfattende prøvetaking er planlagt i 2018 og 2019.

Solor 1 001

Jordpakking: På pakkefeltet i Solør-Odal jobbes det med biologisk oppløsning av pakkeskade ved hjelp av planterøtter (Foto: Till Seehusen, NIBIO).

 

Bilder fra feltsesongen 2018:

(Foto: Otto Sveen, NLR Øst)

(Foto: Otto Sveen, NLR Øst)

SoilCare Solør 2 O. Sveen

(Foto: Otto Sveen, NLR Øst)

Planterøtter SoilCare Solør T. Seehusen

(Foto: Till Seehusen, NIBIO)

Forsøksfelt SoilCare Solør Juli 2018 T.Seehusen

(Foto: Till Seehusen, NIBIO)

Fangvekstforsøk i Øsaker, Sarpsborg

Feltet i Øsaker ble anlagt i samarbeid med norsk landbruksrådgivning (NLR Øst) våren 2018. Ulike fangvekstblandinger ble valgt ut og sådd i vårkorn ved to ulike tidspunkt; innsåing om lag samtidig med kornet om våren og om høsten. Fangvekstblandingene som sås om våren er a) sikori, flerårig raigras og luserne b) hvitkløver, tiriltunge og blodkløver, mens c) Fôrreddik og westerwoldsk raigras og d) Fôrvikke, vintervikke og fôrert sås om høsten. Formålet med forsøket er å undersøke effekten av fangvekster på blant annet endring av organisk karbon og mineralsk nitrogen i jorda. 

Picture1

Forsøksfelt for fangvekster i Øsaker 21.06.2018 (Foto: Frederik Bøe, NIBIO)

Vi er nå ved slutten av SoilCare prosjektets andre år og arbeidet med å planlegge og implementere forsøk for å undersøke effekten av ulike jordforbedrende tiltak er godt i gang. I den anledning ønsker vi i den norske SoilCare-gruppa på NIBIO å distribuere dette nyhetsbrevet for å holde dere oppdatert på fremgang og aktiviteter i prosjektet. Vi har for øyeblikket tre ulike forsøksfelt; fangvekstforsøk i Hvitsten (Vestby kommune), biologisk jordløsning i Solør Odal og Senter for Presisjonslandbruk på Apelsvoll.